Projecten

Mijn passie voor kunst combineer ik graag met mijn onderwijsachtergrond en mijn streven naar meer aandacht voor elkaar en de mensen om ons heen. Beide werelden komen mooi samen in de maatschappelijke- en kunsteducatieprojecten die ik verzorg en mee heb helpen ontwikkelen. Verder ben ik actief voor Lindenberg Op school, de onderwijsafdeling van het Huis voor de Kunsten -‘De Lindenberg’.

Als docent Beeldend kom ik op veel verschillende scholen in Nijmegen en omgeving. Hier geef ik les aan verschillende groepen en ondersteun ik leerkrachten in het opzetten van beeldende (thema)lessen.

Via Cultuur en School Nijmegen bied ik scholen onderwijsprojecten aan. Deze ontwikkel ik al dan niet samen met een collega. Veel van de projecten heb ik samen met Marian van Steen van Bureau Buitenkans ontwikkeld.

Mijn mooiste projecten

Samen vorm geven aan geschiedenis, oude meesters in een nieuw jasje steken, oog krijgen voor beeldende kunst, verhalen vangen in tastbare resultaten. Niets is mooier dan kunst te laten spreken. Door op een creatieve manier de gedachten de vrije loop te laten. Of door gewoon eens lekker buiten de lijntjes te kleuren. Dat blijkt uit de tientallen projecten die ik in de afgelopen jaren heb gedaan voor scholen en kunstinstellingen. Het gaat te ver om ze allemaal te noemen, dus hou ik het bij een overzicht van mijn persoonlijke favorieten.

Kunstproject aanvragen?

   

  Tuin van de vrijheid

  Sinds 2007 ben ik actief betrokken bij Tuin van de Vrijheid. Dit is een jaarlijks terugkerend kunstproject voor bovenbouwleerlingen, steeds in een dorp van de gemeente Lingewaard. Een maand lang dompel ik me samen met Marian van der Steen van Bureau Buitenkans onder in het thema vrijheid. Marian informeert en inspireert, ik werk met leerlingen aan een mozaïek dat past bij het vrijheidsmonument in hun dorp. Elk jaar komt er een kunstwerk bij, wat de groei en bloei van onze vrijheid symboliseert.

  Dro-omweg

  Elk kind heeft beelden bij een omweg of kan er een verhaal over vertellen. Maar hoe teken je een omweg? In dit project leren kinderen uit groep 4, 5 en 6 oog te krijgen voor vormen en bewegingen, composities te ontdekken en herkennen. Daarbij laten ze zich inspireren door de landschappen van de Wijchense kunstenaar Harrie Gerritz. Kinderen tekenen op heel verschillende materialen ieder hun deel van de omweg. Uiteindelijk vormen de omwegen één compositie: de dro-omweg.

  De zingende kleuren van Matisse

  De gekleurde uitgeknipte vormen die Matisse in zijn werken gebruikt spreken enorm tot de verbeelding van (kleine) kinderen. Dat blijkt ook in dit beeldende kunst(geschiedenis)project. Kinderen schilderen met een van de complementaire kleuren en met een lang penseel een stuk fruit, waarna ze de vorm zo uitknippen dat er ook een restvorm ontstaat. Elke fruitvorm wordt op of bij een vorm of restvorm in de complementaire kleur (rood-groen, geel-paars, blauw-oranje) op een aanplakzuil in de klas geplakt, zodat een compositie ontstaat van eigen (fruit) vormen en restvormen. In de zingende kleuren van Matisse.

  Kiek, een stoel

  Kinderen beleven er plezier aan om voorwerpen anders te zien dan ze zijn. In het project ‘Kiek, een stoel’ prikkel ik kinderen om ‘bijzonder te kijken’ (oftewel: lenig of ondersteboven te kijken). Ieder kind krijgt een houten camera en zoomt in en uit op een kunststoel die speciaal voor de gelegenheid is gemaakt en die ik terplekke voor de kinderen in elkaar zet. De gemaakte foto’s worden in een groot boek geplakt. Samen vormen ze een verhaal over een stoel die eigenlijk helemaal geen stoel is. Of toch wel? Dit project is ontwikkeld voor kinderen in groep 1,2 en 3 en uitermate geschikt als activiteit voor een kinderfeestje.

  Routeboek ‘Jong in Nijmegen 1944’

  Van september 2014 tot eind februari 2015 vond in Museum Het Valkhof de tentoonstelling ‘Ontmoetingen in oorlogstijd’ plaats ter ere van de bevrijding 70 jaar daarvoor. De tentoonstelling was meteen aanleiding voor verschillende scholenprojecten die doorliepen tot eind 2016. In opdracht van Museum Het Valkhof ontwikkelde Marian van Steen van Bureau Buitenkans een routeboek ‘Jong in Nijmegen 1944’ waarvoor ik de illustraties verzorgde. Het routeboek gidst gebruikers langs typische jongerenplekken – WOII-brandhaarden en hun verhalen – van tijdens en na de oorlog. Ook bieden opdrachten in het boek scholieren inzicht in de grote impact van oorlog op kinderen en jongeren.

  In Nijmegen is de hemel wit

  “De hemel is nergens blauwer dan thuis” is één van de spreuken die voorgelezen wordt bij de start van het artistieke project “In Nijmegen is de hemel wit”. “And here… white”, zegt één van de vrouwen uit Aleppo, doelend op het tentdak van Heumensoord. Iedereen lacht en het ijs is gebroken. Wekelijks komt de groep vrouwen bijeen in het atelier van Myrna Rasker in de stad waar hun creativiteit gedeeld wordt. Talloze gesprekken en verhalen volgen in een informele wisselwerking tussen koffie en timmeren door.

  Van januari tot eind april 2016 hebben de zes Nijmeegse artistiek geschoolde vrouwen en een antropologe met acht voormalige bewoonsters in de noodopvang van Heumensoord, samengewerkt in bovengenoemd creatief project. Het resultaat, in 3D gemaakte huizen, van ‘droomhuis’ in Nederland tot een gebombardeerd huis werden op zaterdag 30 april 2016 getoond in Museum Het Valkhof. Door de verschillende deelnemers werden verhalen verteld.