Exposities

Experimenteren vormt de spil in mijn werk als kunstenaar. Ik leg me dan ook niet vast op één soort materiaal of één techniek. Dat houdt me scherp, opent nieuwe wegen. Zo schilder ik graag met tempera, maak ik objecten van struinmateriaal en zoek ik in mijn mozaïeken en grafische afdrukken naar afwisselende kleurencombinaties. Terugkerende thema’s in mijn werk zijn onder meer Heilige Huisjes, de natuur en haar oerprincipes, de Apocalyps en de kwetsbaarheid van het dier. Veel van mijn kunst heb ik de afgelopen jaren geëxposeerd, zowel solo als in groepsverband.

Expositie Bont en Blauw

De wereld in haar complexiteit is voor kunstenaar Myrna Rasker uit Nijmegen een onuitputtelijke inspiratiebron. Na het afronden van haar studies aan verschillende kunstacademies (1995) en na deelname aan verschillende exposities, trok zij een jaar door de wereld. Ze ontmoette er talloze mensen met hun diverse cultuuruitingen, was toeschouwer bij het vieren van religies en sloeg het alledaagse leven in alle kleuren en vormen gade op haar eigen nauwgezette manier. Naast een grote bewondering en liefde voor de natuur maakte de wereld een onuitwisbare indruk.

In haar werk verbeeldt zij sindsdien, schatplichtig aan haar vele waarnemingen, met name de innerlijke waarden in het leven t.o.v. uiterlijk vertoon. Zij visualiseert graag via haast theatrale controverses: heiligheid en schijnheiligheid, goed gepaard aan kwaad, rijk aan arm, mooi aan lelijk etc.

In haar schilderijen, haar struinkunst, haar mozaïeken en in haar talrijke workshops waarin zij de kunstzinnige ontwikkeling van m.n. kinderen en jongeren stimuleert, zijn altijd kleurrijke verdichtingen van de werkelijkheid te zien.

Eén van de werken die zij speciaal voor de expositie ‘Bont & Blauw’ maakt, kent een voorstudie die weergeeft wat Myrna Rasker haar publiek wil tonen:

Een ruimtelijke –struinkunst- installatie waarin we een kust zien met wrakhout, in de branding kapot geslagen stukken oosters servies, aangespoelde woorden over verloren dromen en achtergelaten verlangens. Bijzondere paalwoningen torenen er bovenuit, prachtig vormgegeven, in mozaïek of knalblauw geschilderd. Ramen en deuren zitten potdicht of ontbreken. Niemand kan er schuilen en niemand kan eruit. Tegenover deze installatie, de oversteek lijkt slechts snel gemaakt, is een oer Hollandse schouw gebouwd, met potkachel. Aan de schouw hangen Delfts blauwe tegels waar bezoekend publiek tegelwijsheden opschrijft die veel verder gaan dan Oost West Thuis Best. Op met Brabants Bont gedecoreerde borden zijn door de kunstenaar foto’s gemonteerd. Kinderen met bruine ogen en lege blikken kijken vanaf de gezellige warme schouw onze wereld in. Op één van die borden laat een bezoeker een kind zeggen: “Ik accepteer u zoals ik ben.”

Vanaf 2017 is het werk van Myrna Rasker permanent te zien in haar atelier annex expositieruimte in de voormalige slagerij in het centrum van Beek bij Nijmegen.

© in opdracht geschreven door Marian van Steen, Bureau Buitenkans, ontwikkelaar van kunst en cultuurprojecten.

Unexposed Exposed

– 20 kunstenaars exposeren in de voormalige basisschool “de Ruyter”

20-21 augustus 2016

Kunstenaarsinitiatief ‘Unexposed Exposed’ is opgericht door de kunstenaars Minno Baartmans en Nadine Zanow vanwege de behoefte om expositiemogelijkheden te creëren en daar waar mogelijk dit te delen met andere kunstenaars en gelijkgestemden.

Naas het realiseren van een mooie expositie wil Unexposed Exposed ook laten zien wat een groepje gemotiveerde kunstenaars (in slechts zes weken) kan doen met een gebouw. Unexposed Exposed droomt van een toekomst waarin er gebouwen beschikbaar komen waar soortgelijke enthousiaste initiatieven positief kunnen bijdragen aan het sociale en culturele klimaat in de regio.